Lubicie pączki?

 

Lubicie pączki? My bardzo! Są ogromnie kaloryczne, tuczące i trudno zaliczyć je do zdrowego jedzenia. Decydujemy się zatem na ten smakołyk jedynie okazjonalnie, a i tak mimo wszystko trudno się wyzbyć wyrzutów sumienia. Jednak jest taki czas, kiedy czujemy się wręcz zobowiązani do zjedzenia przynajmniej kilku pączków! To Chanuka!

Dlaczego pączki najlepiej smakują w Chanukę?

 

Chanuka nazywana jest Świętem Świateł, skoncentrowana jest wokół światła, a głównym motywem celebracji tych dni jest Chanukija – specjalna chanukowa wersja menory. Czemu tak? Istnieje tradycja, która mówi, że w momencie odzyskania Świątyni, kiedy przystąpiono do ponownego przywrócenia jej dla Bożego kultu, nie znaleziono wystarczającej ilości oliwy przeznaczonej do rozpalenia ognia menory. Jedyny pojemnik z pieczęcią kapłana, w którego posiadaniu byli wówczas Żydzi, mógł wystarczyć zaledwie na jeden dzień palenia świątynnego świecznika. Żeby uzyskać kolejne porcje oliwy zgodnie z biblijnym przepisem potrzebnych było kolejnych siedem dni. Zdecydowano jednak rozpalić ogień, a Bóg w cudowny sposób sprawił, że palił się on przez kolejnych siedem dni. Na upamiętnienie tego wydarzenia w święto Chanuka je się potrawy smażone na oleju – takie jak pączki czy placki ziemniaczane – i wspomina się cud chanukowy.

Nie ma jak domowe pączki

 

Pączek pączkowi nie równy! Każdy ma swoją ulubioną cukiernię, której wypieki zajada ze smakiem. Jednak musicie przyznać, że domowe pączki pozostają bezkonkurencyjne! Piszę te treści i przełykam ślinkę… Wiele bym dała, by móc teraz wbić zęby w tę puszystą i jeszcze lekko ciepłą kuleczkę o zniewalającym zapachu. Jednak na tę chwilę będzie trzeba poczekać do Chanuki. Ale już teraz dzielimy się z Wami rewelacyjnym przepisem naszej Mamy, dla której zrobienie pączków to „żaden problem” i „chwila moment”!

Sprawdzony przepis na pączki

Składniki:

500 g mąki pszennej

1 szklanka ciepłego mleka

4 żółtka

1 jajko

70 g cukru

60 g masła (roztopionego)

7 g suchych drożdży

szczypta soli

2 łyżki spirytusu

marmolada owocowa wymieszana z (domową) konfiturą z płatków róży

olej do smażenia (conajmniej 1 litr)

Wykonanie:

Zaczyn: letnie mleko wymieszaj z 1 łyżką cukru, drożdżami i kilkoma łyżkami mąki, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.

Ciasto: do dużej miski wsyp pozostałą część mąki oraz cukru, dodaj żółtka i całe jajko, wlej zaczyn, przestudzone roztopione masło, spirytus i dodaj sól. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wyrabiaj robotkiem (końcówkami do wyrabiania ciasta) przez około 5 minut. Ciasta powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję. Wyrobione ciasto nakryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Formowanie pączków: Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2,5 cm i szklanką wykroić z niego krążki. Weź jeden krążek ciasta do ręki, lekko go rozpłaszcz, a na środek nałóż nadzienie. Uformuj w ten sposób wszystkie pączki. Bardzo starannie sklej pączka, zamykając nadzienie w środku. Gotowe pączki nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia.

Smażenie: Do średniej wielkości garnka wlej cały litr oleju (powinno być go tyle, żeby pączki pływały nie dotykając dna) i podgrzej na małej mocy palnika do temp. 170 stopni. Smaż pączki aż do uzyskania pożądanego koloru, obracając je w taki sposób, by uzyskać charakterystyczną obwódkę.

Smacznego!

Więcej na temat Chanuki możesz dowiedzieć się klikając tutaj:

Szalom!

Bądź na bieżąco, zapisz się na Newsletter!

Udało się! Będziemy w kontakcie!

Coś poszło nie tak...

Wypełniając ten formularz wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Administratora podanych danych osobowych w celu dostarczenia Newslettera. Możesz z łatwością zmienić lub cofnąć raz wyrażoną zgodę w dowolnym momencie. Więcej informacji w Polityce Prywatności.